Sunday, April 21, 2024
- Advertisement -
HomeसंवादCareerENRICH YOUR ENGLISH

ENRICH YOUR ENGLISH

- Advertisement -

Profile 1


अंग्रेजी एक लिंगुआ फ्रेंका के साथ विभिन्न परीक्षाओं में सफलता का गोल्डन पासपोर्ट भी हैI आईये, हम भी अंग्रेजी के अपने ज्ञान को बढ़ायें–

Choose the closest meaning of the words given in the capital letters –

1. EXPUNGE

(A) to get rid of (B) to strive hard (C) to divulge

2. GRUMBLE

(A) to shake (B) to disappear (C) to grouse, to complain

3. ABOMINATE

(A) to stay (B) to loathe (C) to doubt

4. AFFLATUS

(A) inspiration (B) protest (C) obscene

5. UNASSUMING

(A) modest (B) relevant (C) sharp

6. HERCULEAN

(A) powerful and strong (B) rude (C) a reliable person

7. VENDETTA

(A) worship (B) a bitter feud (C) rejection

8. HALLOW

(A) to sanctify (B) to twinkle (C) to keep

9. EROTICIZE

(A) to make erotic (B) to contain (C) to judge

10. DESPOIL

(A) to answer (B) to rob, to plunder (C) to remember

Answers 1.A 2.C 3.B 4.A 5.A 6.A 7.B 8.A 9.A 10.B

Let us know the phrasal verbs

To ask somebody over / round – to ask someone to come to your house (किसी को अपने घर आने के लिए कहना) My wife has been planning to ask her boss over next week for the dinner.

To come over – to visit someone at their residence (किसी को उसके घर पर मिलने जाना) A few guests came over to my old house for the dinner at the birthday bash of my son yesterday.

To bring along somebody or something – to bring someone or something somewhere (किसी को कहीं ले जाना) My sister stays with me. I brought along her to my friend’s house yesterday for the lunch.

To go off – (of food or drink) not good to eat or drink (फूड या ड्रिंक का खाने लायक नहीं रहना या खराब हो जाना) My wife served me omelette which smelled bad. I think it had gone off. She cooked a chicken and put it in the refrigerator to make sure it did not go off.

To thaw out – to let something gradually become warmer so that it does not freeze again (किसी चीज को गरम होने के लिए छोड़ देना ताकि फिर यह जम नहीं जाए) She removed the ice cream and cheese from the freezer and thawed them out.

To lay into someone – to criticize or attack someone very angrily (किसी की आलोचना या उस पर आक्रमण करना) The principal laid into the students for not complying with the with rules and discipline of the school.

To take out something on someone – to treat someone badly because you are angry or upset even they have not done anything wrong (क्रोध के कारण किसी के साथ बुरा व्यवहार करना यद्यपि उन्होंने कुछ गलत नहीं किया है) She was sacked from her job and she took out it on her husband.

WORD OF THE WEEK

PARIAH – noun, an outcast, someone who is rejected (जिसको नकारा और निष्काषित किया गया हो) He has been committing crimes and has become a family pariah. I felt like a pariah when I had put on wrong dress for the job interview.


janwani address 8

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
- Advertisement -

Recent Comments