Thursday, February 22, 2024
HomeसंवादCareerENRICH YOUR ENGLISH

ENRICH YOUR ENGLISH

- Advertisement -

Profile 1


अंग्रेजी एक लिंगुआ फ्रेंका के साथ विभिन्न परीक्षाओं में सफलता का गोल्डन पासपोर्ट भी हैI आईये, हम भी अंग्रेजी के अपने ज्ञान को बढ़ायें–

Choose the closest meaning of the words given in the capital letters –

1. EMBEZZLE

(A) to appropriate funds (B) to stride (C) to demarcate

2. ROGUE

(A) boisterous (B) a scoundrel (C) somber

3. FILCH

(A) to examine (B) to steal (C) to relate to

4. BOWDLERIZE

(A) to assassinate (B) to protest (C) to remove obscenity

5. EVOKE

(A) to bring back to memory (B) to clarify (C) to deride

6. ENCUMBER

(A) to restrict, to impede (B) to realize (C) to imbibe

7. PRECIPITATE

(A) to try (B) to hasten the occurrence of something (C) to plan

8. CONCUR

(A) to agree (B) to resemble (C) to force

9. PORTEND

(A) to facilitate (B) to criticize (C) to foretell

10. SOIGNE

(A) well – groomed (B) absurd (C) irrational

Answers 1.A 2.B 3.B 4.C 5.A 6.A 7.B 8.A 9.C 10.A

LET US KNOW THESE PHRASAL VERBS

To slough something off – to get rid of something which we do not want any more (वैसी चीजों को हटा देना जिसकी अब जरूरत नहीं है) Life is bizarrely the biggest puzzle, because it is so difficult to slough off the painful memories of the past.

To pass off – to happen something successfully (किसी चीज का सफलतापूर्वक घटित होना) The public demonstration passed off successfully and this proved to be a great relief for the district administration.

To call for – to require something (कुछ आवश्यक होना) The people are calling for the urgent action to solve the problems of unemployment and poverty.

To brush aside – to refuse to consider or accept something, to refuse to listen to (किसी चीज पर विचार करने या सोचने के लिए नकार देना, किसी का कुछ चीज सुनने से मना कर देना) My father brushed aside my demand for more pocket money. The government brushed aside the opposition parties’ demand for electoral reforms.

To press for – to persuade someone to win the support or agree with you (किसी को आपको सपोर्ट करने या आपके साथ सहमत होने के लिए मनाना) The workers in the factory have been pressing for immediate hike in their wages for the last month.

To rope in – to get involved in something, to persuade someone to help you (किसी को आपको मदद करने के लिए मना लेना) The local leaders were roped in for donating generously for the construction of the road in the city.

To pull in – (of a train) to arrive in a station (ट्रेन का किसी स्टेशन पर पहुंचना) The train pulled in half an hour late.

To pull out – (of a train) to leave a station (ट्रेन का स्टेशन छोड़ना) The train had pulled out before I reached the station.

WORD OF THE WEEK

INDEMNIFY– verb, to compensate for loss or damage (किसी हानि या क्षति की भरपाई करना) The bill presented by the minister in the Parliament yesterday ensured indemnifying the small farmers from the losses.


janwani address 8

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
- Advertisement -

Recent Comments